Bookmark and Share
 
 
 

Werkgroep Insecten Hexapoda

 

Werkgroep

 • De insectenwerkgroep Hexapoda werd opgestart in het voorjaar van 2009. Iedereen die interesse heeft in de boeiende wereld van insecten is welkom!

 • Jong of oud, kennis of geen kennis, het is de bedoeling insecten te leren determineren aan de hand van boeken en determinatietabellen.

 • Ook cursussen zullen aan bod komen en tijdens de zomerse maanden plannen we excursies in onze natuurgebieden. (Lees het verslag van onze sprinkhanenexcursie op 20 september 2009 en bekijk tevens de reportage van RTV onderaan deze pagina.)

 • Bestuurslid Maggie: "Als nieuwbakken lid van deze insectenwerkgroep vertel ik graag over onze activiteiten. Voor wie gebeten is om te leren, was 2010 al een prachtjaar. Lesgevers van Natuurpunt en lesgevers van andere werkgroepen van Natuurpunt Westerlo – Dubbelloof hebben ons enthousiast verteld over hun passies in de natuur.

  Kevers, nachtvlinders en gewone vlinders, land- en waterwantsen en vliegen werden letterlijk en figuurlijk onder de loep genomen. Aan de hand van knappe powerpoint presentaties kregen we een wetenschappelijke kijk op het leven van deze insecten. Telkens werd er ook een gedrukte cursus aangeboden om de informatie achteraf nog te kunnen opzoeken. Meestal werden deze lesavonden het eerstvolgende weekend gevolgd door een natuurwandeling – met lesgever van dienst – in de Rothoek met speciale aandacht voor het insect van de les. Gewapend met vlindernetten, een loep, potjes met vergrootglas en een groot padvindersgevoel hebben we menige soorten in ons gebied teruggevonden."

 • Contactpersoon:

Programma

 

Verslag en reportage (RTV) van de sprinkhanenexcursie

 • Op 20 september trokken we met de insectenwerkgroep Hexapoda naar de Rothoek. Afspraak om 13u aan de Snepkensbrug. Nobby Thys, van Natuurpunt Educatie zou onze gids zijn, en was al paraat. Ook een cameraman van RTV was aanwezig. Je hebt het resultaat van onze wandeling en zoektocht naar Sprinkhanen wellicht dan ook op TV gezien bij Jan Publiek. Op dinsdagavond 22 september was het aan Wim Veraghtert die ons de theorie van de Sprinkhanen zou bijbrengen.
 • We begonnen aan onze tocht langs de Netedijk naar ons natuurgebied langs de Grote Nete: de Rothoek. De vangnetten werden uitgerold en de loupepotjes bovengehaald. De sprinkhanenboeken en determineerlijsten in de aanslag. Al bij het eerste weilandje met spirea en ruigtes werden prachtige vondsten gedaan, maar de top kwam in het grotere aangrenzende weiland waar we diverse soorten terugvonden: De Grote Groene Sabelsprinkhaan is onze grootste sprinkhaan. Maar ook de Greppelsprinkhaan was talrijk aanwezig. Ook de zeldzamere vorm met lange vleugel.
 • Ook spinnen zijn in deze periode goed aanwezig: vele Viervlekwielwebspinnen (met dank aan Marianne! ”De typische vier witte vlekken op de rug van het achterlijf zijn typisch”) en Tijgerspinnen, ook wel Wespspin (Argiope bruennichi) genoemd.
 • En omdat het heerlijk zonnig weer was deze namiddag hadden we ook nog heel wat vlinders in het vizier : de Kleine Vuurvlinder, en de Oranje Luzernevlinder onder andere. Deze vlinder is evenals de Distelvlinder dit jaar in grote getale aanwezig in Vlaanderen. Aanvang oktober waren er al 12.800 waarnemingen op waarnemingen.be (de moeite om eens te kijken, ook naar de prachtige foto's). Ook hier in de Rothoek troffen we meerdere exemplaren. Gelukkig hadden we Nobby om ons het verschil te verklaren tussen Gele Luzernevlinder en oranje luzernevlinder! Ook het Icarusblauwtje fladderde er rond.
 • En ook de Zuringwants was opvallend aanwezig. En daartussen waagde ook een Zevenstippelig Lieveheersbeestje een klim in het hoge gras.
 • Maar we kwamen voor onze sprinkhanen: we ontdekten het Gewoon Spitskopje, het Gewoon Doorntje en de Krasser. Ook de Boomsprinkhaan was op post. Distelvlinders in grote getale en prachtige Atalanta's stalen de show. Ook de Sikkelsprinkhaan en het Zuidelijk Spitskopje werden opgemerkt.
 • En de Bloedrode Heidelibel verraste ons, met zijn prachtige rode kleuren! Marianne merkte ook nog een Sluipwesp Spec. (parasitica), een Kleine Bijvlieg en de sporen (gaten) van de Lissenboorder, een Woeste Sluipwesp, evenals de de zeldzame Struikkameleonspin, met een groen onderlijf en een witbruin bovenlijf. En natuurlijk onze alombekende Kruisspin. Maar ken je het verhaaltje erbij: Jezus Christus zou aan het kruis geplaagd zijn door vliegen. Een langskomende spin spon haar web in de doornenkroon en ving de vliegen. Als beloning zou ze voortaan een kruis op haar rug dragen. In de middeleeuwen zou de Kruisspin vanweg deze tekening nog een hele tijd geëerd zijn.
 • Opmerkelijk staan de Veenwortel en Rode Klaver te schitteren in de zon. Langs het lorkenbosje merkten we Gele Ringboleet, en Dennenvoetzwam. En aan de slangenwortelpoel vonden we een negende soort sprinkhaan namelijk het Zeggedoorntje, amper een grote centimeter groot, en met het plat dakje. In het bos stuitten we op Kleine Aardappelbovist, en opmerkelijke aantallen echte Honigzwammen. We vonden er ook de rups van de Kompassla-uil (Hecatera dysodea; zeer zeldzaam). Een ontdekking was het imago van een spin Mitopus Morio, en de Marmerspin (met visgraattekening op de rug), en in piomadatisvorm. Ook de Brede Wielwebspin, de Herfsthangmatspin, een Groene Jachtkrabspin en de Brugspin. En de Galappelwesp en de Ananasgal. En toen hoorden we ook met z'n allen een Kleine Bonte Specht. Negen van de zesendertig soorten die in Vlaanderen voorkomen: niet slecht voor een middag zoeken!!

Reportage RTV

Zin gekregen om op spinnen of sprinkhanen te zoeken? Er meer van te weten? Kom naar 1 van onze volgende cursussen of excursies. Je vindt ons programma onder activiteiten --> werkgroepen --> insecten.

Zeker komen dus!!!!!

 
 
 
   
  Natuurpunt Westerlo Site by Jan Vervoort