Bookmark and Share
 
 
   
 
 

Wie zijn wij

 
Natuurpunt is de grootste Vlaamse vereniging voor Natuur & Landschap, met meer dan 75.000 gezinnen als lid, en actief in natuurbeleid, natuureducatie, natuurstudie en natuurbeheer.
Steeds meer Vlamingen vinden natuur belangrijk en nodig, om te wandelen, te fietsen, tot rust te komen, om te genieten, en om te ontdekken. Steeds meer mensen willen dan ook iets doen om die natuur veilig te stellen. Natuurpunt bundelt al dat enthousiasme.
U helpt ons als lid!
 

Wat doet Natuurpunt in Westerlo?

 • Natuurpunt Westerlo is de lokale natuurvereniging en (vrijwilligers)afdeling van Natuurpunt, en is sinds 1985 actief als natuur- en milieuvereniging. Het werkingsgebied omvat de Gemeente Westerlo, met alle deelgemeentes, gelegen in het zuiden van de Kempen, in de “Parel der Zuiderkempen”. Sinds 2001 is Natuurpunt Westerlo, oorspronkelijk Dubbelloof, ook een afdeling van Natuurpunt. Conform de doelstellingen van Natuurpunt zorgt de lokale afdeling voor het beheer van de natuurgebieden, de erkende reservaten, en de verdere uitbouw ervan in Westerlo. In Westerlo omvat dit vooral het erkend natuurreservaat “De Kwarekken-Rothoek”, gelegen in het valleigebied van de Grote Nete, met circa 30 hectaren in beheer, het erkend natuurreservaat “Zaertloopvallei”, en het natuurgebied “Nieuwe Hoeve” in Oevel-Westerlo.

 • Het belangrijkste werkgebied is “De Kwarekken-Rothoek”, dat zich uitstrekt tussen de Marly-brug (aan het Kasteel de Merode) en de Snepkensbrug, en gelegen vlakbij de dorpskern van Westerlo, in de vallei van de Grote Nete. De aanwezige natuurrijkdom is er erg groot met veel variatie. Het gebied ademt een bijna onwaarschijnlijke rust uit. Met de klassering als erkend natuurreservaat eind 2002 gaf de Vlaamse Gemeenschap de vrijwilligers van Natuurpunt Westerlo een duwtje in de rug. De vrijwilligers beheren het gebied op basis van een goedgekeurd beheerplan. Graslandbeheer, ruigtes, maar ook vijvers en grachten vragen een aangepast beheer. Vlijtige handen zijn steeds welkom tijdens de gezellige beheers-doe-dagen, waarop we de natuur een handje helpen. Behoud van de mozaïek gras-struweel-bos is het doel. Graslanden van het Moerasspirea en Dotterverbond vinden we er terug, en dit naast het Elzenzegge-Elzenbroekbos. Ook daarbij horende soorten zijn talrijk aanwezig, en een ontdekking waard.

 • Daarnaast organiseert Natuurpunt Westerlo diverse activiteiten, waaronder wandelingen, zowel door gidsen begeleide natuurwandelingen, als thema-wandelingen, als de gewone maandagwandelingen, en dit niet alleen in Westerlo. Natuurpunt Westerlo gidst voor scholen, bosklassen en verenigingen. Onze natuurgidsen begeleiden jaarlijks honderden wandelaars, ook kinderen, door de mooiste plekjes natuur van Westerlo.
  Geniet je ook graag van de prachtige stukjes natuur in onze omgeving, ontdek dan onze afdeling en onze activiteiten, en neem eraan deel. Maak kennis met andere Natuurpunters en ons actief bestuur. Leer meer over fauna en flora in Westerlo, en ontdek het op deze website én in de natuurgebieden zelf. Je vindt op deze website heel wat informatie over de natuur, onze doelstellingen, werkgroepen, uitstappen, beheerswerken, cursussen, waarnemingen en zoveel meer over onze afdeling.

 • Naast onze vaste activiteiten als de jaarlijkse eetdag, de regelmatige beheers-doe-dagen, en diverse werkgroepen die eigen activiteiten hebben rond natuurstudie en monitoring, werkt Natuurpunt Westerlo mee aan een aantal actieve werkgroepen. Zo bestudeert de Poelenwerkgroep “Waterleven” het leven in de poelen in en rondom het water. Thalictrum, de plantenwerkgroep, inventariseert en bestudeert de planten; Mycoflora bestudeert de paddestoelen; “Falco Peregrinus”, de vogelwerkgroep, bestudeert en inventariseert vogels.

 • Jaarlijks richt Natuurpunt Westerlo ook enkele cursussen in rond natuur, met natuureducatie en natuurbeleving.

 • Daarnaast is de afdeling ook actief in de lokale beleidsraden, onder meer de Gecoro (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) van Westerlo. Ook samen met de Westelse scholen zijn een aantal activiteiten rond natuur en natuurbeleving lopend.

 • Natuurpunt Westerlo heeft een lokaal in het WAT (Westels Atelier) in de Abdij van Tongerlo, waar het bestuur quasi maandelijks vergadert en de activiteiten uitstippelt.
  Deze website en de activiteiten moeten een steentje bijdragen aan meer natuur en een meer “natuurvriendelijk” Westerlo! Veel plezier met je verdere ontdekkingstocht op onze website! Hopelijk komen we je tegen op één van onze komende activiteiten. En wil je meehelpen met onze activiteiten aarzel dan niet om ons te contacteren.
 

Contacteren

Indien U meer informatie wilt, of suggesties of vragen heeft, contacteer ons dan via e-mail of via één van onze leden van ons bestuur.
 
 
 
   
  Natuurpunt Westerlo Site by Jan Vervoort