Bookmark and Share
 
 

Nieuwsflits
Schrijf u in voor onze nieuwsflits!
 
   
 
 

Nieuws

NieuwsFlitsen | NieuwsFeeds | Algemeen nieuws

 

NieuwsFlitsenAbonneren op onze nieuwsberichten


==> Alle nieuwsflitsen...
 

NieuwsFeeds NatureToday

Algemeen nieuws

De Vlaamse administratie wil de aankoop en het beheer van natuurgebieden drastisch hervormen. Maar de plannen die nu voorliggen, betekenen de doodsteek voor de huidige aanpak van erkende natuurgebieden en van het aankopen van lokale, kleinere gebieden door afdelingen en beheerteams. Natuurpunt verzet zich hier hevig tegen en rekent erop dat minister Schauvliege de voorstellen radicaal omgooit. Teken de petitie: http://www.natuurpunt.be/petitie-red-de-natuur-je-buurt-nu-het-nog-kan

 • Actie tem 31/12/2014

  Bescherm de natuur en sluit je aan bij Natuurpunt voor maar 24 euro. Lidmaatschap geldt voor het hele gezin. Naast de voordelen en kortingen krijg je er een vogelhuisje bovenop indien je voor 1 juli 24 euro stort op rekeningnummer BE97 2300 5674 7949 van Natuurpunt Westerlo met vermelging van uw naam, adres en code Pimpelmees.

  Of kom op zondag 22 juni 2014 naar de dag van natuur.westerlo, word lid en krijg onmiddellijk uw vogelhuisje kado!


 • 2014: De Grote Natuurenquête

  Wat is jouw mening over natuur dicht bij huis? Wat denk jij over de bescherming van bedreigde diersoorten, wilde natuur en mooie landschappen? Dat wil Natuurpunt te weten komen met de Grote Natuurenquête. Met de resultaten stappen we naar de Vlaamse politici. Met de wijziging van het natuurdecreet focust Vlaanderen op de gebieden die door Europa beschermd worden. De gebieden die daarbuiten vallen, zowat 90% van de oppervlakte van Vlaanderen, zouden nog amper middelen krijgen. En de verkiezingen komen er in sneltreinvaart aan.
  Geef je mening en maak kans op een overnachting in Les Cabanes de Marie, een prachtige boomhut op 30' van Brussel.

 • 2013: Geen eetfeest dit jaar:

  Dit jaar wordt er geen eetfeest georganiseerd. We zoeken naar een andere formule om onze leden te kunnen samenbrengen. Vanaf volgend jaar, 2014, komen we met een nieuw initiatief.
 • 2012: Jaarlijkse plantgoedactie:

  Ook dit najaar loopt in onze gemeente Westerlo de actie ‘Behaag onze Kempen!’. Deze grootschalige actie is intussen aan haar 18e editie toe. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt vzw, Velt vzw, JNM en 23 Kempense gemeentebesturen, waaronder ook Westerlo. De organisatoren willen inheemse en streekeigen soorten promoten. Je kan in de periode september-oktober plantgoed aankopen via de actie.

  Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/behaagonzekempen en in de gratis infobrochure van de actie. Lees verder...

 • Nieuwe natuurgroep gaat in augustus van start

Onder de vleugels van natuurpunt westerlo willen we iets nieuw brengen in Vlaanderen. Een natuurgroep die wil groeien vanuit een ander perspectief. We leven in een wereld vol stress en haast, presteren en doen en soms willen we daar toch eens aan ontsnappen. Waar kunnen we even verstillen, waar kunnen we even luisteren zonder te horen? Jazeker: “in de natuur”... en Korintané werd geboren. De bedoeling is de natuur op een andere manier te beleven, geen studie in of educatie over, maar wat biedt en leert de natuur ons en hoe kunnen we daar mee omgaan.

Op het programma staan zintuigen-, kruiden-, energie- en stille wandelingen; ook voordrachten over…, verhalen rond… en nog veel meer.
Onze eerste wandeling gaat door op vrijdag 31 augustus en staat in het teken van Blauwe maan. Blauwe maan is de naam voor de tweede volle maan in een bepaalde maand. In een gemiddeld jaar vindt circa 12,368 keer Volle Maan plaats, iets meer dan eens per maand dus. De vorige keer was dat 31 december 2009 in onze contreien. Een mooi moment voor een mooie start, want dit fenomeen waardoor vele kunstenaars zijn geïnspireerd komt maar om de meestal drie jaren voor; dit jaar dus op 31 augustus; de volgende keer zal dat 31 juli 2015 zijn!
Korintané, een speciale naam met twee betekenissen: Kom Om Rijkdom In Natuur Te Aanvaarden Naast Ego, maar vooral de woordspeling op de naam van een goede vriendin die vorig jaar plots is overleden en waardoor eigenlijk de natuurgroep is ontstaan. Zulk verlies zet je aan het denken, je stelt vragen, zoekt rust, want er is een einde, maar ook weer een nieuw begin…
Dus, wil je ook eens ontstressen, gewoon genieten van een stille wandeling of een verhaaltje meepikken, het kan allemaal, volg ons via www.natuurpuntwesterlo.be onder natuurgroep Korintané !!!

 
  • Natuurpunt roept de Europese parlementsleden en Minister Kris Peeters op om ervoor te zorgen dat het nieuwe GLB de instrumenten heeft om de EU 2020 milieu- en natuurdoelstellingen ook effectief te realiseren.
 
 • LNE-studie bevestigt nood aan robuuste natuurgebieden:
  • Naar aanleiding van de opmaak van het Vlaams Adaptatieplan bestelde LNE een studie ‘LNE adapteert’. De resultaten bevatten geen nieuws: wijzigingen in de soortensamenstelling van flora en fauna en het functioneren van ecosystemen, vochtafhankelijke natuur komt onder druk, mogelijke schade aan natuurwaarde en landschap, toenemende kans op branden, verslechtering waterkwaliteit, meer erosie, …
  • De studie geeft ook mogelijke maatregelen mee. Grotere natuurgebieden, verweving en verbinding tussen natuurgebieden en gebruik van de natuur als nevenfunctie in steden, bedrijventerreinen, landbouwgebied, etc zijn de rode draden. Als generieke maatregelen worden climate-screening, integratie van adaptatie in MER en onderzoek, sensibilisatie en gedragsverandering naar voor geschoven. Tenslotte geeft het rapport ook drie strategieën mee: (1) Meer en beter verankeren van klimaatadaptatie in beleid, maatregelen en instrumenten; (2) Werken aan sensibilisering en kennisontwikkeling; (3) Inzetten op een geïntegreerde aanpak van klimaatadaptatie.

  • Natuurpunt vraagt om, op basis van dit rapport, duidelijke prioriteiten én concrete maatregelen in te schrijven in het adaptatieplan - en niet enkel in het deel over natuur. Want intussen is het breed gedocumenteerd: adaptatie met de natuur is een win-win voor natuur, mens en maatschappij.

Jasmin Lauwaert Adaptatie, klimaat en energie

 • Op zondag 12 februari 2012 organiseren wij voor de 21ste keer het jaarlijks Natuurpunt-Westerlo-Eetfeest.
  • Vanaf 11.30 u tot 16.00 u wordt een heerlijke schotel stoofvlees met frieten, vidée, of een koude schotel met hesp of zalm opgediend. Een stuk taart naar keuze is in de prijs inbegrepen. Dranken zijn apart te betalen.
  • Alles uiteraard aan democratische prijzen, en wel voor 12 Euro, en 7 Euro voor de kinderporties. En dat alles voor een goed doel: onze eigen natuur in Westerlo!
  • Meer info

 • Natuurpunt verwelkomt natuurgidsen
  WESTERLO -
  Vijftien fauna -en floraliefhebbers uit de regio volgden een jaar lang de opleiding tot natuurgids van Natuurpunt Westerlo. Ze slaagden met brio en kunnen nu als volwaardig natuurgids aan de slag in het Grote Netegebied.
  Een heel jaar lang volgden vijftien natuurliefhebbers de vormingscursus 'Natuur in je streek' van Natuurpunt Westerlo. De cursisten maakten zo kennis met de natuur van de streek van de Grote Nete rond Westerlo en de unieke natuur in de Zuiderkempen. 'Je ervaart de natuur vanop de eerste rij', zegt kersvers gediplomeerde Maggie Van Kerckhoven uit Westerlo.

Klik en vergroot'Je gaat zelf op tocht door het gebied, je neemt een kijkje in de Grote Nete en in de vele waterplassen en poelen en je gaat 's morgens vroeg op zoek naar vroege vogels.'

Elk jaar organiseert Natuurpunt cursussen en lezingen. Zo start op 17 januari een cursus 'Planten en Kruiden', die net als de natuurgidsopleiding een jaar duurt.

Bron: Het Nieuwsblad Leo Brouwers

 • Erkenning van het natuurgebied Rothoek-Kwarekken!
  Natuurpunt Westerlo beheert nu 31 hectaren natuurgebied in eigendom langs de Grote Nete! De mooie broekbossen en struwelen wisselen af met hooilanden, elzenbosjes en natte ruigtes! Ons erkenningsdossier (voor bijkomend 14 hectaren) zit blijkbaar in de faze van de adviezen! Enkele adviesverleners hebben ons gecontacteerd en we hebben de nodige informatie bezorgd! Er is ook een advies nodig van de Gemeente Westerlo naar de openstelling en de uitbreidingsmogelijkheden! We zijn benieuwd wat er uit de bus zal komen!
  Een extra geschenk voor de gemeente Westerlo, want hier zit de echte natuurparel van Westerlo: de Rothoek-Kwarekken! Er is alvast veel geloop op ons wandelpad in de Rothoek-Kwarekken! Openstelling blijkt dus niet zo moeilijk te zijn, en is blijkbaar ook nog erg aantrekkelijk! Velen hebben nu toch ons wandelpad gevonden. Tegelijk wordt er heel wat gekapt, gemaaid, geplagd en gewerkt! Alles in het kader van het beheerplan. In de toekomst wordt dit wellicht ook een waterbergingsgebied! Nee, geen natuurlijk overstromingsgebied, alhoewel we dat wel gewenst hadden. Waterberging geeft toch niet echt een natuurlijke dynamiek. We streven in elke geval naar een natuurlijke inrichting en ontwikkeling! Maar dat is niet altijd binnen onze beslissing. Reden te meer om dit op te volgen.

 • Op meeuwensafari in Olen!
  Vogelwerkgroep Falco Peregrinus biedt je op 15 januari 2012 een initiatie aan het sluizencomplex van Olen. Deze is volledig gratis en zal worden begeleid door onze vogelgidsen. Om je nog beter te motiveren kan je meedoen aan een wedstrijd in het herkennen van meeuwen. Je kan een mooie prijs winnen. Daarom niet twijfelen en bekijk de prijsvraag! Lees tevens het meeuwenartikel in ons zopas verschenen tijdschrift.

  Afspraak om 9 u aan het Sluizencomplex in Olen!

 • Jaarlijkse haring- en spekbarbecue op 9 oktober op T.C. Westerlo!
  Vorig jaar in oktober openden we ons nieuwe bewegwijzerde wandelpad in de Rothoek-Kwarekken. Het nieuwe wandelpad kronkelt door het gebied, is vrij bewandelbaar, en via dit wandelpad kan je kennis maken met de rijke fauna en flora van het gebied. Op 9 oktober lopen we samen dit wandelpad met de nieuwe Natuurgidsen van Natuurpunt Westerlo. Vertrek om 13.30u aan het terrein van Tennisclub T.C. Westerlo, gelegen halverwege de Broekstraat in Zoerle-Parwijs. Iedereen is er welkom!

  Alle details vind je in Nieuwsflits nr.20

 • Actie: Behaag onze Kempen
  Ook dit najaar loopt in onze gemeente Westerlo de actie ‘Behaag onze Kempen!’. Deze grootschalige actie is intussen aan haar 17e editie toe. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt vzw, Velt vzw, JNM en 23 Kempense gemeentebesturen, waaronder Westerlo. De organisatoren willen inheemse en streekeigen soorten promoten. Je kan in de periode september-oktober ook plantgoed aankopen via de actie...

  Alle details vind je in Nieuwsflits nr.18

 • Activiteiten op 4 sept 2011
  • 2de Hexapoda BaseCamp: Insecten vangen, determineren en bekijken! Het BaseCamp is ditmaal gelegen langs de Grote Nete.
  • Paddenstoelenwandeling in Booischot: Determinatie-wandeling in de Herenbossen.
  • De eerste terugtrekkers spotten als gekraagde roodstaarten en speciale waadvogels zoals o.a. breedbekstrandloper met de vogelwerkgroep in Tienen.

Alle details vind je in Nieuwsflits nr.16

 • Activiteiten op zondag 15 mei 2011
  Op zondag 15 mei staan er heel wat activiteiten gepland! Zondagvoormiddag doet onze vogelwerkgroep een vroege ochtendwandeling in de netevallei op zoek naar alle kleine zangers die hier broeden en onze paddenstoelenwerkgroep doet een determinatiewandeling in de Rothoek. Nieuw is het Hexapoda BaseCamp, dat op zondagnamiddag zijn tenten opslaat in het natuurgebied langs de Grote Nete. Je leest er alles over in onze laatste nieuwsbrief.

 • Natuurpunt Westerlo ontvangt prijs voor educatie
  Op 26 maart 2011 had in Mechelen de Algemene Vergadering plaats van Natuurpunt! Natuurpunt westerlo is als afdeling zeer actief, en dat ook rond educatie! En dat werd beloond: op de algemene vergadering van Natuurpunt mochten we de prijs Educatie 1e klasse! ontvangen. Vooral de aankondiging van de cursus NeteNatuur.Gids heeft geïnspireerd:

Walter Roggeman, voorzitter van Natuurpunt vertelt met onze woorden:

“Fauna en flora worden bestudeerd en getoetst aan de praktijk, maar worden vooral ‘beleefd’ in de praktijklessen die praktisch opgevat zijn en de deelnemers laten genieten in de prachtige unieke natuurgebieden van de streek. Als deelnemer ervaar je wat het kan betekenen als vrijwilliger, als gids en als bezoeker! Je gaat zelf op tocht door het gebied, neemt deel aan een nachtwandeling op zoek naar vleermuizen en nachtvlinders, en je neemt een kijkje in de Grote Nete en in de vele waterplassen en poelen; je steekt de handen uit de mouwen als actieve natuurbeheerder en je gaat heel vroeg ’s morgens met de vogelwerkgroep op zoek naar vroege vogels; je determineert planten en zoekt insecten, en je zoekt mee naar paddenstoelen, mossen, libellen en vlinders, ...”

Naast de cursus NeteNatuur.Gids, die momenteel nog lopende is, zijn er nog een aantal interessante cursussen die in het verschiet liggen.
Zo richt onze Insectenwerkgroep Hexapoda op 15 mei 2011 het Hexapoda Base-camp in. Een nieuw concept dat geen enkele insectenliefhebber wil missen. Ook voor kinderen is dit een erg leuke activiteit! Tevens organiseert Hexapoda, in samenwerking met Natuurpunt Educatie, dit jaar ook nog een aantal interessante lesavonden over o.a. lieveheersbeestjes, mieren, inlandse spinnen, libellen en hun larven, wespen en insectvriendelijk natuurbeheer.
Onze Paddenstoelenwerkgroep Mycoflora organiseert dit najaar dan weer een cursus paddenstoelen. Deze lessenreeks, waarin tevens excursies zijn voorzien, wordt gegeven door Hans Vermeulen, een vermaard paddenstoelenkenner, en lesgever voor Natuurpunt Educatie.
Ook in 2012 gaan we op dit elan verder, een jaar dat voor ons in het teken zal staan van planten en kruiden. Vanaf januari starten we dan alvast met een "extra large" plantencursus!

 • Voorjaarsbloeiers herkennen
  Samen met de lente ontwaken ook de eerste bloemen. Voorzichtig steken zij hun kopjes boven om dan, geprikkeld door de eerste warme zonnestralen, het bos om te toveren tot een kleurrijk schouwspel. Ben jij benieuwd naar wat er in onze bossen zoal bloeit? We stellen je enkele van de mooiste voorjaarsbloeiers voor! Leer ze herkennen!

 • 20ste Dubbelloof-eetdag
  'Eten voor meer natuur': Op zondag 20 februari 2011, doorlopend van 11.30 u tot 16.00 u in de parochiezaal te oevel. Parkeergelegenheid: Kerkplein achter de kerk & parochiezaal.

Wij serveren:

  • Frikadellen met krieken
  • Stoofvlees met frieten
  • Koude schotel
  • & kinderporties

  Telkens taart inbegrepen en dit voor de prijs van 12 euro, kinderportie 7 euro. Dranken apart.

  Het menu dien je te kiezen en te betalen ter plekke. Dranken zijn apart te betalen. Vooraf reserveren kan via natuur.westerlo@telenet.be.

 • Kalender insectenwerkgroep 2011
  Het jaarprogramma voor 2011 van onze insectenwerkgroep Hexapoda staat online! Op het programma: Entomoloog Peter de Batist behandelt de systematiek van het insectenrijk en komt tevens spreken over fossiele insecten. Verder zijn er lessen voorzien over het determineren van insecten en werken met sleutels, solitaire bijen, lieveheersbeestjes, de wondere wereld van de mieren, inlandse spinnen, wespen, libellen en als klap op de vuurpijl het Hexapoda Base Camp!

 
 
 
   
  Natuurpunt Westerlo Site by Jan Vervoort